Facem si Consultatii Online! Suna pentru programare!

  • 10 SEP 14
  • 0
  Dieta care functioneaza

  Dieta care functioneaza

  Sunt literalmente sute sau poate mii de diete si periodic, se ridica dintre ele cate una care devine “la moda” intr-o anumita zona/tara.

  Privindu-le in mare pe toate, principiile sunt aceleasi: creearea deficitului caloric si atentie sporita asupra alimentatiei. In momentul in care actul alimentar devine asumat si constientizat, devine si controlat caloric.

  Dar de ce esuam in mod repetat, uneori pentru ani sau zeci de ani sa tinem o dieta?

  Pot sa ma gandesc la 3 motive:

  –          In primul rand ne pierdem in traducere – in engleza, termenul de “dieta” semnifica un mod aparte de alimentatie (ex. dieta mediteraneana, dieta vestica), insa la noi, termenul a capatat o conotatie de “temporar”, “neobisnuit”, limitat in timp, artificial, si intotdeauna, neplacut. Prima greseala cand facem o dieta este ca o vedem ca pe ceva finit (cateva saptamani/luni).

  –          Al doilea motiv pentru care scaderea in greutate esueaza este ca ne multumim doar cu jumatate de masura: nu este destul sa pierdem kilogramele, trebuie sa le si mentinem. Deci eficienta unei diete se masoara nu in cat am slabit, ci in cat am reusit sa ne mentinem. Acest lucru inseamna ca orizontul temporal se extinde la ani de zile.

  –          A treia greseala care o facem este ca nu alegem dieta potrivita pentru noi. Daca esti un om al fructelor, atunci o dieta hiperproteica (Atkins, Ducan, Zone) nu este pentru tine; daca dulciurile concentrate fac parte din viata ta, atunci o dieta care incepe cu “fara ciocolata, prajituri, inghetata – deloc!” nu este pentru tine; daca esti un om “al carnii”, atunci o dieta bazata pe legume si fructe proaspete nu este pentru tine.

  Ironia este ca TOATE DIETELE FUNCTIONEAZA! Chiar si dietele care la prima vedere par dezechilibrate, prevad o modalitate de mentinere de cursa lunga, cat mai aproape de principiile alimentatiei sanatoase. De fapt ceea ce este cel mai eficient este atentia asupra actului alimentar si transformarea obiceiurilor alimentare defectuoase. O schimbare devine obicei daca o repetam pentru luni, uneori chiar ani de zile.

  Nu alege o “dieta”! Alege cum va arata viata ta de azi incolo!

  Scaderea in greutate nu ar trebui sa fie un lucru dificil. Daca ti-e greu, opreste-te! Pentru ca ceva nu faci bine! Daca continui, ai toate sansele sa pui la loc kilogramele care le-ai dat jos si inca cateva peste.

  Dr. Mădălina Indrie

  Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

  Specialist in Obezitate

  Programari: 0725946789 

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply