Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

Carob vs cacao

Carobul , numit si pudra de roscove,  si cacaua sunt alimente de origine vegetala, utilizate in alimentatie sub forma de pudra. Desi au gust si valoare energetica ( ~220 kcal/100g) asemanatoare, continutul in principii nutritive este diferit. Din acest considerent, efectele pe care carobul si cacaua  le au asupra organismului sunt diferite.

Care dintre cele doua produse sunt mai potrivite pentru copii si de ce?

Pentru copiii sub 2 ani recomandarile sunt in favoarea carobului. La aceasta categorie de varsta, consumul de pudra de cacao nu este potrivit deoarece, spre deosebire de pudra de roscove, aceasta contine cafeina si teobromina, alcaloizi stimulenti ai sistemului nervos. Cafeina poate sa manifeste efecte adverse mai ales in randul bebelusilor, acestia avand o  sensibilitate mai mare. Efectele adverse pot fi: insomnie, nervozitate, agitatie, iritabilitate, tulburari gastrice, cresterea frecventei cardiace, efect diuretic. In dieta copiilor nu exista un necesar de cafeina, de aceea apotul ar trebui sa fie minim. Sub varsta de un an, nici pudra de roscove, nici de cacao nu se justifica. Aceasta este varsta la care bebelusul face cunostinta cu alimentele care contin nutrienti esentiali varstei: fructe, legume, cereal, carne, galbenus de ou, etc.

Atat pudra de roscove cat si pudra de cacao contin o cantitate foarte scazuta de colesterol si sodiu, insa cacaua aduce un aport semnificativ de grasimi saturate. Carobul este o sursa buna de calciu,  riboflavina (vitamina B2) , potasiu, cupru si mangan. Pudra de cacao este o sursa buna de proteine, potasiu si zinc. Ambele sunt bogate in fibre.

Avand un continut de 49% zaharuri naturale pudra de roscove are un gust dulce. Zaharul rafinat nu este recomandat a fi introdus in alimentatia copilului inaintea implinirii varstei de un an, astfel prin adaosul de pudra de roscove in preparatele pentru copii putem obtine un aliment dulce fara zahar.

Desi nu exista inca dovezi suficiente, carobul pare sa aiba efect in ameliorarea simptomelor in cazul varsaturilor, diareei, tusei si senzatiei de greata la bebelusi.

Prudra de roscove, asemenea celei de cacao, este o pudra solubila si poate fi utilizata in prepararea bauturilor, prajiturilor, budincilor si biscutilor pentru copii.

Aportul optim de carob, respectiv cacao, nu a fost determinat, insa daca se respecta necesarul energetic si nutritiv, consumul  moderat este considerat sigur. Adaosul in mancare trebuie intrerupt cand acesta intervine negativ in procesul de dezvoltare sau  manifesta efecte adverse.

Este important, in primul rand, sa avem un aport adecvat de nutrienti care sa contribuie la cresterea si dezvoltarea optima a copilului. La baza alimentatiei bebelusului se afla laptele de mama, respectiv formula speciala de lapte, cerealele, carnea, pestele, galbenusul de ou, legumele, leguminoasele si fructele.

Atat pudra de roscove cat si de cacao isi pot gasi locul intr-o alimentatie sanatoasa atata timp cat este controlata cantitativ si este incadrata intr-un nivel caloric corespunzator varstei. Substituirea pudrei de cacao cu roscove se impune la copiii sub 2 ani si la cei care sunt sensibili la substantele neurostimulante din cacao.

Detalii puteti gasi si pe http://www.qbebe.ro/copilul/alimentatia_copilului/carob_vs_cacao_care_este_mai_buna_pentru_copil

Ioana Popa Nutritionist-Dietetician 

Dr. Mădălina Indrie

Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Specialist in Obezitate

Programari: 0725946789 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email