Medic internist Cluj, Medicina interna completeaza abordarea holistica a obezitatii prin rezolvarea patologiei, asociata sau nu, excesului ponderal. Nu toate simptomele pe care le are un pacient obez sunt datorate greutatii si chiar daca sunt legate de greutate, ele trebuie rezolvate printr-o abordare medicala corecta si completa indiferent de dinamica si ritmul scaderii ponderale. Un medic internist bun stie ca sintagma “Trebuie sa slabiti” este de prisos a fi folosita in cadrul unui consult medical! Pacientul/a stie foarte bine acest lucru, nu pentru aceasta s-a adresat specialistului, ci pentru simptomul/durerea care ii creeaza neplaceri.
Obezitatea se asociaza adesea cu hipertensiunea arteriala, dislipidemia (cresterea concentratiei de grasimi in sange), diabetul zaharat,. Oricare dintre acestea luata in parte, scapata de sub control, poate duce la complicatii grave, insa toate aceste afectiuni sunt promotoare ale aterosclerozei (depunerea in principal de colesterol si calciu in peretii vaselor arteriale cu scaderea consecutiva a calibrului acestora). Este important de subliniat faptul ca ateroscleroza reprezinta pricipala cauza a ischemiei (scaderea cantitatii de sange care ajunge intr-un anumit teritoriu sau organ). Exemple de boli ischemice grave sunt cele cardiace (infarctul miocardic) si cerebrale (accidentul vascular ischemic), afectiuni care adesea provoaca decesul sau scad dramatic calitatea vietii.
Medicul internist este capabil sa identifice factorii de risc, sa ajute pacientul sa ii inlature sau sa stopeze progresia lor, sa il faca sa inteleaga ce este optim: prevenirea aparitiei complicatiilor! Dicton de urmat: “Mai bine previi decat sa tratezi !”
Ecografia reprezinta o completare a examenului clinic, fiind o metoda neiradianta, efectuata in timp real si reproductibila. Utilizarea ei permite diagnosticul unor multiple afectiuni asociate obezitatii ( ficatul gras, litiaza colecistului, ateroscleroza arterelor carotide etc) sau excluderea altora (lipsa afectarii renale intr-o lombalgie).