Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

Diabetul gestational si nutritia in sarcina

  1. Ce este diabetul gestațional și care sunt cauzele apariției în perioada sarcinii? Persistă si după naștere sau e doar temporar, în ce cazuri persistă?

Diabetul gestational este orice anomalie glicemica depistata in timpul sarcinii.

Desi se poate specula ca valorile glicemice crescute depistate in primul trimestru al sarcinii ar fi mai degraba un diabet de tip 2 nedepistat anterior (de aceea la primele analize din timpul sarcinii se va avea in vedere si o glicemie a jeun), conduita si monitorizarea vor fi aceleasi.

Cauzele diabetului gestational vin in paralel cu cresterea obezitatii si automat si cu cresterea incidentei diabetului de tip 2. Putem incrimina alimentatia, sedentarismul, managementul defectuoas al stress-ului. La toate acestea adaugam insulinorezistenta fiziologica din partea a doua a sarcinii, care va duce in conditii nefavorabile catre hiperglicemii.

Diabetul gestational se poate remite dupa nastere, sau se poate valida in diabet zaharat de tip 2. In timp, una din doua femei care a avut diabet gestational va face diabet zaharat de tip 2, de aceea monitorizarea si stilul de viata sanatos sunt foarte importante la aceste paciente.

  1. Cât de des apare această afecțiune și cine face parte din categoria de risc?

Circa o sarcina din 7 este afectata de diabet (conf Federatiei Internationale de Diabet).

Factorii de risc sunt:

  • Varsta peste 25 ani
  • Istoric familial de diabet la rude de gr I
  • Anomalii glicemice anterioare sarcinii (prediabet)
  • O sarcina anterioara cu diabet gestational
  • O nastere anterioara cu fat peste 4kg la nastere
  • Obezitate (IMC>30kg/mp anterior sarcinii) sau castig ponderal prea mare in timpul sarcinii
  • Hipertensiunea arteriala
  • Un avort spontan in antecedente
  • Sindromul ovarelor polichistice
  1. Ce diferențe (daca sunt) sunt între diabetul gestațional și cel clasic?

In diabetul gestational tintele glicemice sunt mult mai ambitioase fata de diabetul de tip 2, iar tratamentul este grija fata de alimentatie si insulinoterapia.

  1. Diabet de sarcină poate fi prevenit? Dacă da, prin ce metode?

Diabetul gestational poate fi prevenit prin influentarea factorilor de risc modificabili: obezitatea si cresterea prea mare in greutate pe parcursul sarcinii.

In functie de greutatea de dinainte de sarcina se determina marja de greutate care poate fi castigata pe parcursul sarcinii (acest lucru se poate face impreuna cu medicul de familie). In caz de greutate normala inainte de sarcina, ne putem uita la un castig ponderal de 12-17 kg in timpul sarcinii. Daca sarcina porneste de la suprapondere, atunci pe sarcina ar fi bine sa se acumuleze doar 7-12kg, iar daca vorbim de obezitate anterior sarcinii, atunci pe sarcina ar fi bine sa se acumuleze intre 5-9kg.

  1. Care sunt principalele simptome pentru diabetul gestațional?

Diabetul gestational nu are simptome. De aceea se face screening-ul intre 24-28 saptamani de sarcina la toate femeile insarcinate.

  1. Ce schimbări și riscuri poate provoca pentru femeia însărcinată cât și pentru bebelușul din uter diabetul gestațional? Poate afecta dezvoltarea și nașterea copilului diabetul mamei?

Riscurile sunt

  • avort spontan,
  • anomalii fetale,
  • preeclampsie,
  • macrosomie fetala,
  • moarte intrauterine
  • hipoglicemie neonatala

Aditional, diabetul in sarcina creste riscul viitorului copil de a avea obezitate si diabet de-a lungul vietii.

  1. Odată pus diagnosticul de diabet gestațional, ce urmează să schimbe o femeie însărcinată în dieta zilnică, activitățile zilnice etc. Ce trebuie să conțină meniul unei femei cu diabet de sarcină, ce alimente trebuie evitate?

Normele alimentatiei in diabetul gestational se suprapun peste cele ale diabetului zaharat tip 2, care la randul lor se suprapun peste o alimentatie sanatoasa, variata cu produse proaspete, brute, cat mai putin prelucrate industrial. In acelasi registru se inscrie si normalizarea relatiei care o avem cu mancarea (actul alimentar este declansat de foame si nu de tensiuni emotionale sau de plictiseala).

Nu este necesar ca mesele sa fie la ore fixe si nici nu avem nevoie de un tipar fix de mese (3 mese si 2 gustari). Totul este ritmat firesc si fiziologic de senzatia de foame.

Este intelept ca mesele sa fie complexe, continand toate principiile alimentare (proteine, carbohidrati, lipide, fibre), iar cand este vorba despre grupa cerealierelor oridecate ori este posibil sa ne indreptam catre cerealiere integrale (paine, faina, paste, orez in forma integrala).

Alimentele care ar fi bine sa fie evitate (insa nu numai de femeile cu diabet gestational sau de pacientii cu diabet zaharat de tip 2, ci de catre oricine care intelege importanta alimentatiei sanatoase si echilibrate) sunt cele intens procesate industrial: sticks-uri, covrigei, pufuleti, bake-rolls, alune si seminte prajite, bomboane, jeleuri, sucuri de orice fel, covrigi sau alte produse de patiserie, fast-food, mezeluri, branza topita, etc.

Medicul diabetolog nutritionist care va pune diagnosticul de diabet gestational va da si toate amanuntele in ce priveste alimentatia si tintele glicemice.

Exercitiul fizic (mers pe jos, gimnastica pentru gravide) este mai mult decat benefic, evident, cu conditia sa nu fie sarcina in pericol.

Este nevoie de automonitorizarea glicemiilor bazale (inainte de mancare) si postprandiale (dupa mancare), iar daca in urma incercarilor de modificari alimentare nu se ating tintele glicemice propuse, atunci se va discuta despre insulinoterapie.

– Te-ar putea interesa si Parintii copilului cu obezitate.

– Vezi si articolul Copilul cu obezitate. –

—-
Dr. Madalina Indrie
Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Specialist in Obezitate (acreditat de Federatia Internationala de Obezitate)
0725946789
www.synobis.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email